România, într-un scandal de scurgere de informații care afectează Suedia

de: PLAYTECH
31 07. 2017

Suedia trece printr-o criză politică din cauza deciziei de a lăsa în baza unor entități private dezvoltarea de infrastructuri software. România e una dintre țările în care a făcut outsourcing.

Săptămâna aceasta începe cât se poate de prost pentru guvernul din Suedia în urmă dezvăluirilor că informații militare confidențiale și datele a milioane de cetățeni au fost divulgate și altora din cauza modului în care autoritățile au gestionat contractele IT. Deși problema a survenit în septembrie 2015, abia acum au fost aflate detaliile neglijenței.

Agenția de Transport Suedeză (ATS) a decis în urmă cu aproape doi ani să apeleze la terți pentru administrarea bazelor de date și pentru alte servicii IT. Agenția a ignorat însă informări ale serviciilor de informații conform cărora era o decizie neinspirată, deschizând ușa furtului de date.

ATS a încheiat însă contracte cu IBM și NCR, care s-au ocupat de nevoile IT ale acesteia. La rândul său, IBM a folosit subcontractori în 11 alte țări pentru a face treaba, printre care Cehia și România. NCR și-a derulat activitatea în Serbia.

Astfel, personal care nu avea aprobare a ajuns să administreze baze de date care includeau detalii despre vehicule militare, identități protejate (cum ar fi cele din programele de protecție a martorilor), dar și informații despre numere de înmatriculare din Suedia. Presa suedeză mai susține că ar fi vorba și de informații despre cetățeni obișnuiți, din registrul poliției, dar și despre infrastructura de transporturi.

Amendă de câteva mii de euro pentru fosta directoare

Detaliile despre această neglijență au ajuns cunoscute acum, după ce Maria Agren, fosta directoare ATS, a demisionat în ianuarie din motive necunoscute. Între timp, a admis scăparea și a fost amendată cu circa 8.000 de euro pentru modul iresponsabil în care a administrat contractele și datele confidențiale. Premierul Stefan Lofven a aflat de problemă încă din ianuarie de la secretarul de stat.

Pe 30 iulie, armata a spus că printre informații s-ar putea afla unele confidențiale, din bazele lor de date. Agenția s-a apărat însă și a negat că ar fi vorba de o scăpare atât de mare. Cel mai probabil va fi rezolvată polemica în urma unei investigații. În prezent, este atât un război politic între partide, cât și o problemă reală care ar putea afecta și alte țări în următorii ani.

Pe măsură ce sistemele IT s-au dezvoltat tot mai mult, iar orașele și țările au migrat spre digitalizare, e clar că e nevoie de reguli mai ferme. Altfel, România este prima țară din Europa Centrală și de Est și e pe locul șase la nivel mondial în ceea ce privește piața de outsourcing. Iar în 2016 erau peste 160.000 de angajați în IT